In Brabant worden jaarlijks 26 miljoen kippen geproduceerd. Waar dat vroeger kleinschalig, op het eigen erf gebeurde, is dat proces nu voor een groot deel omvangrijk en onzichtbaar geworden. Met de Doe-Het-Zelf Kip onderzoeken we of de consument (weer) verantwoordelijkheid kan nemen over het productieproces. Hoe zou hij dat dan organiseren? Valt op die manier de afstand tussen producent en consument te verkleinen en ontstaat er meer waardering voor het product en het productieproces? #LICBrabant

Deelnemers krijgen 3 bevruchte eieren

Met de doe-het-zelf kip onderzoeken we hoe het is om zelf je kippenvlees van begin tot eind te produceren. De doe-het-zelf kip is een kist waarin alles zit om in 9 weken tijd je eigen kipfilet op je bord te krijgen. Op vrijdag 7 april kregen 3 Brabantse huishoudens hun pakket met 3 bevruchte eieren. Best wel spannend! Zouden ze allemaal uitkomen?

Heleen en Marjorie bij de start van hun kippenvleesproductie

Heleen en Marjorie bij de start van hun kippenvleesproductie

 

Anne en haar eieren

Anne en haar eieren

IMG_0892

Hmmm is dit nou echt een goed idee?

 

breaking news

Breaking news! Na 21 dagen in de broedmachine komen de eieren uit. De kuikens zijn uren bezig om de eierschaal van binnenuit met een speciaal puntje op hun snavel te breken.

 

Pas uit het ei gekomen kuikens

De pas uit het ei gekomen kuikens moeten nog een dag in de broedmachine blijven zitten om op te drogen.

 

een broedmachine past goed tussen de rest van de keukenapparatuur

Een broedmachine past trouwens prima tussen de rest van de keukenapparatuur!

 

Als de kuikens opgedroogd zijn in de broedmachine kunnen ze in het opfokhok

Als de kuikens opgedroogd zijn in de broedmachine kunnen ze in het opfokhok.

 

3 weken oud

3 weken oud